Сталь 3408
Вложение:
Toroidal_9.jpg
І начебто лінійно, але не з самого початку. І різкий злам.
Вложение:
Toroidal_10.jpg
А ось функція сама по собі має майже лінійну ділянку спочатку при малих намагнічування. Це дасть спотворення, схожі на сходинку в класі В. Хоча як не балансуй, ця ділянка буде завжди, просто при ідеальному балансуванні вона припаде на найменші рівні сигналу і може не сподобатися на слух. Ось тут вам і пояснення, чому іноді краще невелике розбалансування плечей, тоді цей момент припаде на більший рівень сигналу і стане менш помітним.
Дивимося Japan.
Вложение:
Toroidal_11.jpg
Майже пряма фактично від нуля. Але це ще не все.
Вложение:
Toroidal_12.jpg
Немає полиці спочатку, швидке зростання і викладається. Знову ж таки абсолютне значення Мю вище і помітно. На високих частотах потужність японського заліза вище майже в два рази. Є всі підстави вважати, що в цьому випадку згадані вище спотворення, як мінімум, менші або відсутні. Я все це затіяв ще й для того, щоб перевірити, чи є реальні якісно найкращі відмінності брендової електротехнічної сталі від чи це все маркетинг-реклама. Є. Я вам страшну таємницю відкрию – цим зразкам років тридцять, не менше. А тепер уявіть, що зараз можуть. Я вже мовчу про аморфи та нанокристали. Там реально все дуже круто.
Але і це ще не все. Уявіть собі ситуацію, коли раптом різко перекосило плечі. Ну, мало — аварійна ситуація, просто односторонній перехідний процес, багато чого можна придумати. Ну і сталося одностороннє намагнічування сердечника. Начебто магнітом'яка, але коерцитивна складова все-таки є. Японців я такому насильству не піддавав — шкода, є на нього плани, а липецьке в запасі є. Ось я на ньому змоделював таку ситуацію. Зашунтував обмотку діодом та у зворотному напрямку подав напругу постійного струму. Просто - чирк. Багато не давав, вольт 10, не більше. І ось дивіться, що вийшло. Частота 1000Гц, функція Мю від струму намагнічування.
Вложение:
Toroidal_13.jpg
Як вам? Проникність рвонула вниз не лише на рівні похибки вимірювань, а просто катастрофічно. Розмагнічував підключаючи конденсатор 16 мкФ, заряджений до 300В. Ну, як це робилося у давніх маскових кінескопах. Розмагнічував разів п'ять, потім зняв криву знову, але як та котушка у телевізорі не завжди знімала залишкову намагніченість, так і в мене сердечник у початковий стан не прийшов. Хоча зрушив на краще. Повторний відпал робити ніде, пробуватиму інші методи, може якось і виведу зі стану шоку. Але ось вам ще одне пояснення на кшталт казок - приробіток вузлів та деталей. При невеликій паразитної намагніченості пристойною амплітудою корисного (тестового) сигналу цілком можна якщо не прибрати її зовсім, то, напевно, зменшити, підвищити проникність з усіма витікаючими.
У діапазоні 10-20000Гц зняв залежність Мю від частоти. Ну, не багато мені це дало, все, я і має бути, тут показувати нема чого. До речі, зняв тільки для Japan, далі терпіння не вистачило.
Ось таку лабу провів, щось очікувалося, щось нове для себе відкрив. Сподіваюся, комусь буде корисно, як вказівка напрямку, куди рухатися при конструюванні страшного монстра — звукового вихідного трансформатора. Звичайно, все це більшою мірою стосується двотактних схем, оскільки тор і різати я його не буду.
Заодно глянув на якийсь старий пермалой на 1000Гц. Якщо чесно – нічого особливого. Як у підручнику. Файл у Екселі із вимірами та розрахунками є, але його мабуть лише окремо можна причепити.
Пробачте десь невеличку кривизну у графіках — багато вимірювань поспіль, напруга скаче, прибори аналогові, десь похибка мала статися. Як на мене — на результат не впливає.
* * *
І, що ще хотів додати. На японському залізі просто мотнув залишок дроту з чолнока и отримав вторинну обмотку 21 виток. Її видно на фото. Навантажив резистором 3,1Ом и зняв ВАХ такого імпровізованого трансформатора. В смузі 10-25000Гц отримав відхилення +/-2дБ. При чьому від 10 до 200 десь герц під’ем на ті ж 2дБ на 10Гц і далі спад до 0дБ на 200Гц и лалі рівно до 18000Гц. Далі знов під’ем до +2дБ на 25000Гц. Віще йде різке зростання.
Вочєвидь, враховуючи доволі слабкий индуктивний зв’язок між обмотками (недбалість виконання та и неможливість практично виконати инакше), в трансформації на високих частотах починае переважати емнісна складова над индуктивною.
З повагою, Микола.